En kostbar gave til Vor Frue Kirke. Jomfru Ide Skinkel, der var bosiddende i Overgade, sammen med sin meget velhavende familie, havde tidligere skænket den pragtfulde prædikestol til Vor Frue kirke (1639).
I året 1669 skænkede samme Ide Skinkel en altertavle til kirken, den daværende kommer til Fraugde kirke. Det blev datidens dygtigste billedskærer, Lorenz Jørgensen, der skulle udføre arbejdet. Tavlen bliver i barok stil, stor og flot. Sidefløjene viser henholdsvis korsfæstelsen og opstandelsen.
Selve tavlen fik navnet ”Nadver” og viser nadverbordet med en overdådighed af kæmpe drueklaser og andet frugt. 133 år kommer altertavlen med ”Nadver” til at hænge i Vor Frue Kirke. Vi er nu kommet til året 1802, da sker der noget. Gråbrødre Klosterkirke brænder ned til grunden.
Kirken havde længe været i en elendig forfatning, og det blev besluttet, at den ikke skulle genrejses. Det var lykkedes at få reddet det meste af inventaret ud, så der blev holdt auktion over delene. Der er noget imellem, som de fra Vor Frue gerne vil have. Det lykkedes for dem at købe altertavlen. 215 rigsdaler, så kan de gå hjem med Claus Bergs altertavle. Men nej, hvad er nu det? Vor Frue har da en altertavle – en stor og fin en. Nej, den må vige pladsen, nu er det Claus Bergs altertavle.
Man forsøgte at sælge altertavlen. Det lykkedes ikke i første omgang, men så pludselig i 1812 dukker tavlen op på Sjælland, den er endt hos baron Holger Stampe fra Nysø gods. Han var ud af en nu uddød adelsslægt. Man kan godt forestille sig, at baronessen ikke havde været så begejstret for, at skulle finde plads til en kæmpe altertavle, så baronen lader den opstille – og forærer den til Skibinge kirke.
Skibinge kirke er en smuk hvidkalket landsbykirke, beliggende på et højdedrag i udkanten af sognet. Kirken hører sammen med Præstø kirke, og de har samme præst. Har været der 2 gange, første gang var det nu afdøde Paul Zebits Nielsen, der var præst. Han var flink, tilbød straks at køre foran og vise os vejen og kirken.
Det var før den store restaurering af kirken først i halvfemserne. Der er sket meget, altertavlen er nu som ny, så flot. Hele kirken er restaureret. Det sidste er nu kalkmalerierne, som man har arbejdet med siden 2011. De har været kalket over, men fremstår nu tydeligt. Man kan sige at jomfru Ide Skinkels altertavle har fået et nyt liv, efter de mange, mange år.
Sognets beboere værdsætter tavlen – og de vil ikke af med den!
Karen Margrethe Jensen, medlem af menighedsrådet
Kilde: 'Danske Kirker'